Czy wiesz, że...
1. Jej nadmiar może spowodować:
- nadciśnienie tętnicze
- zawał serca
- udar mózgu
- osteoporozę
- raka żołądka
Polacy spożywają codziennie 2-3 razy więcej soli (od 12 do 15 gramów/ osobę) niż przewidują to zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia (WHO).
Zalecenia
-
Czytaj informacje zawarte na etykietach ustalisz, ile soli spożywasz.
Producenci nie zawsze informują na etykietach o ilości soli w danym produkcie spożywczym,
podając za to zawartość sodu. 1g sodu odpowiada blisko 2,5 g soli.
Sól = sód x 2,5 - Spożywaj do 5g soli dziennie (2000mg sodu) odnosi się to soli pochodzącej ze wszystkich źródeł: zarówno tej zawartej w produktach rynkowych, jak i tej dodanej do potraw (tzw. Dosalanie).
- 5g soli to płaska łyżeczka do herbaty.
Jak ograniczyć ilość soli w diecie?
Zmniejszaj stopniowo ilość spożywanej soli :
- zamień ją na sól sodowo-potasową, zawiera ona mniej sodu,
- usuń solniczkę ze stołu,
- używaj mniej soli podczas gotowania potraw (dodawaj ją dopiero pod koniec przyrządzania posiłku),
- stosuj suszone lub świeże zioła,
- wybieraj produkty świeże, a nie przetworzone.